Výber príslušenstva k poľovníckemu luku

Po výbere toho správneho luku, spĺňajúceho všetky parametre, ktoré poľovník požaduje, prichádza čas na výber toho správneho príslušenstva. V dnešnej dobe sa na trhu nachádza množstvo produktov, ktoré prešli rozsiahlym vývojom a umožňujú dnešnému lukostrelcovi úplne prispôsobiť svoj luk tak, aby mal jedinečný vzhľad, bol optimálne prispôsobený podmienkam v ktorých bude poľovať, zvýšiť jeho výkonnosť a hlavne umožniť presnosť potrebnú na etické ulovenie zveri.

Medzi základné príslušenstvo moderných loveckých kladkových lukov patria zameriavače, základky, príslušenstvo tlmiace vibrácie, držiaky na šípy a v neposlednom rade vypúšťače tetivy.


Zameriavač a priezor na tetive

Prvým kusom príslušenstva, ktoré si budete musieť zadovážiť je zameriavač, ktorý vám umožní oveľa väčšiu presnosť streľby najmä na dlhšie vzdialenosti. Pri výbere z obrovského množstva modelov na trhu sa treba zamerať na tie ktoré spĺňajú nasledujúce dôležité kritéria a ostatné je viac vecou osobných sympatii k značke a jednotlivému produktu. Správny zameriavač vhodný na poľovanie by mal využívať optické vlákna za účelom dostatočnej viditeľnosti pinov aj za zhoršených svetelných podmienok kedy je zver najaktívnejšia. Množstvo pinov závisí od spôsobu poľovania. Pri love postriežkou, kde je vzdialenosť na ktorú sa poľuje spravidla nižšia úplne postačujú 3 piny. Pri love posliedkou je výhodné využiť zameriavač s 5 pinmi alebo niektorý z modelov ktoré majú iba jeden pin ale umožňujú plynulé nastavenie na rôzne vzdialenosti. Druhým dôležitým atribútom loveckého zameriavača je zabudovaná vodováha, ktorá poskytuje okamžitú kontrolu, či poľovník luk nenakláňa pri streľbe do strany, čo značne znižuje presnosť. Hlavne pri posliedke v členitom teréne sa môže zdať, že luk držíte pri mierení zvislo, ale často vás klame napríklad šikmý svah v ktorom stojíte a bez kontroly na vodováhe zameriavača by bol výstrel nepresný a mohol by viesť k nie ideálnemu zásahu zveri. Nemenej dôležitým kritériom pri výbere zameriavača je, aby mal kruhové oko (časť ktorá sa nachádza okolo pinov a slúži na ich ochranu), keďže poľovnícky spôsob mierenia je odlišný od toho, aký používajú športoví lukostrelci a na jeho správne zvládnutie potrebujete aby bol zameriavač kruhový a poterbujete mať dostatočne veľký priezor na tetive.

Základka šípu

 

Na lovecké účely pripadajú do úvahy iba dva typy základiek šípov a to hlavne z dôvodu dostatočného zabezpečenia šípu proti vypadnutiu či už pri napínaní luku alebo pri streľbe z nie úplne optimálnych pozícii ktoré sa často pri poľovaní vyskytnú. Prvým typom je tzv. „full capture rest“. Ako anglický názov napovedá, jedná sa o typ základky pri ktorom je šíp pevne držaný štetinkami zo všetkých strán a dáva strelcovi istotu, že aj pri streľbe v náročnom teréne je šíp na svojom mieste a zásah bude umiestnený na to správne miesto. Druhým typom vhodným na poľovnícke využitie sú padacie základky („drop-away rest“). Fungujú na jednoduchom princípe, že pri napínaní tetivy sa časť základky podopierajúca šíp zdvihne. Pri vypustení tetivy sa táto časť sklopí preč z cesty aby mohol šíp preletieť bez akéhokoľvek kontaktu so základkou. Tento systém vyniká vysokou presnosťou a to hlavne pri použití šípov s loveckými hrotmi, ktoré sú opatrené veľkými krídelkami kvôli dobrej stabilite počas letu. Aj preto je tento typ základky v dnešnej dobe zďaleka najpoužívanejším. Dobrou metódou, ako takýto typ základky ešte vylepšiť je oblepiť všetky časti luku okolo základky ako aj základku samotnú jemnou plsťou, aby v prípade vypadnutia šípu alebo spúšťania luku tento o nič neklepol a nezradil nám tak zver.


Tlmenie vibrácii a hluku

 

Okrem poľovníckej triašky je najčastejším dôvodom zlého umiestnenia zásahu to, že zver v momente vypustenia šípu stihne zareagovať na zvuk tetivy a skrčiť sa alebo inak zmeniť polohu. V angličtine sa toto správanie zveri nazýva „string jumping“, čiže „uskočenie pred tetivou“. Tlmenie vibrácii, ktoré vznikajú pri vypustení šípu je jedinou cestou, ako minimalizovať zvuk luku vznikajúci pri výstrele a tým do značnej miery predísť tomuto javu. Kedysi plnil stabilizátor jedinú funkciu a tou bolo vytvoriť protizávažie dlhému a ťažkému luku. Dnešné luky sú však už veľmi dobre vyvážené a streľba z nich je aj bez dlhého stabilizátora príjemná. Preto sa jeho úloha zmenila a najväčší dôraz kladú výrobcovia na jeho kompaktnosť a schopnosť tlmiť vibrácie a vo veľkej miere prispievať k tomu, aby bol luk tichým a vhodným na poľovanie. Druhým neprehliadnuteľným pomocníkom pri tlmení hluku je tzv. „string stop“, čo je pomôcka, ktorá zastaví zostatkové kmitanie tetivy hneď po výstrele a tým perfektne napomáha tichosti luku. Na tlmenie vibrácii slúži aj ďalšie príslušenstvo, ktoré sa montuje na tetivu a na ramená luku. V globále sa jedná o prvky rôznych tvarov ktoré sú vyrobené z gumeného materiálu dobre pohlcujúceho vibrácie. Netreba však zabúdať na to, že každý prídavok na tetive luku znižuje rýchlosť šípu o niekoľko stôp za sekundu a preto treba nájsť vhodný kompromis medzi hlučnosťou luku a rýchlosťou šípu ktorú od neho požadujeme.


Držiak na šípy

 

V dnešnej dobe existujú tri základné formy držiakov na šípy. Prvý typ sa pripevňuje na batoh, je pohodlný na nosenie ale neumožňuje pohotové vybratie šípu a preto sa skôr hodí pri poľovaní v prehľadnom teréne alebo pri postriežke, kde má poľovník čas sa na prichádzajúcu zver pripraviť. Druhý typ sa pripevňuje na opasok, vybratie šípu je pohotové a preferujú ho tí, ktorí majú v ruke radi ľahší a dobre vyvážený luk. Tretím, najviac používaným typom je ten, ktorý sa pripevňuje priamo na luk a udržuje šípy stále poruke. Môže byť jednodielny, ktorý je spravidla rýchlo demontovateľný, alebo dvojdielny ktorý sa k luku montuje natrvalo. Odhliadnuc od toho, pre aký typ sa rozhodnete, mal by spĺňať nasledujúce vlastnosti. V prvom rade by mal úplne a bezpečne uzatvárať ostré lovecké hroty aby sa náhodou strelec o ostré brity neporezal. Druhou dôležitou vlastnosťou je, aby časť držiaca šípy nebola moc pevná (aby sa šíp dal pohodlne vložiť a vybrať) ale ani moc slabá, aby sme sa náhodou po poľovačke nevrátili len s polovičnou zásobou drahých šípov. Poslednou vlastnosťou je aby držiak na šípy vyhovoval vášmu konkrétnemu štýlu poľovania a aby manipulácia so šípmi bola pohodlná a praktická.


Vypúšťač tetivy

 

Kedysi sa aj kladkové luky strieľali držaním a vypúšťaním tetivy prstami. Toto bolo možné hlavne kvôli dĺžke takýchto lukov (vysokej axle-to-axle), ale dnešné luky sú stále kratšie, kompaktnejšie a výkonnejšie, pričom tetiva pri plnom natiahnutí luku zviera okolo šípu tak malý uhol, že streľba prstami by bola extrémne nepríjemná, bolestivá ba až nemožná. Preto sa dnes používajú na streľbu rôzne typy vypúšťačov tetivy. Prvým je typ, ktorý sa drží v ruke väčšinou troma prstami a spúšťací mechanizmus sa ovláda palcom. Tento typ umožňuje dosiahnuť extrémne vysokú presnosť streľby, ktorá však pri bežných loveckých podmienkach nie je nevyhnutná a preto je tento typ vypúšťača hlavne používaný športovými strelcami. Oveľa praktickejším modelom na použitie v poľovníckych podmienkach je typ ktorý je remienkom pripevnený okolo zápästia a má spúšť ktorá sa ovláda ukazovákom presne ako pri palných zbraniach. Takýto vypúšťač poľovníkovi umožňuje jeho pohotové zacvaknutie na tetivu a veľmi presnú streľbu, ktorá rovnako ako pri guľovej zbrani závisí od plynulého a jemného potiahnutia spúšte, tak aby výstrel strelca „prekvapil“.
 
V tomto článku popísané príslušenstvo je len základom, ktorý by mal dobrý luk určený na poľovanie bezpodmienečne využívať. Na trhu sa však nachádza obrovské množstvo produktov, od jednoduchých akým je napríklad remienok na zápästie pre zvýšenie presnosti streľby, remeň na pohodlné nosenie luku pri poľovaní, až po rôzne technologické výdobytky ako napríklad diaľkomer montovaný priamo na rukoväť luku umožňujúci instantné zmeranie vzdialenosti streľby aj pri napnutom luku. Tak ako pri všetkej poľovníckej výbave, je osobnou vecou každého poľovníka, ktoré príslušenstvo mu zvýši úspešnosť poľovačky, prinesie viac zážitkov a koľko je ochotný do neho investovať.

Piny, vzdialenosť, podsvietenie

Pin je bežné označenie pre posuvnú tyčinku na zameriavači, ktorej koniec, väčšinou opatrený svetlo-vodným vláknom sa umiestňuje na bod ktorý chceme šípom na danú vzdialenosť zasiahnuť. Priemer pinov je individuálnou voľbou každého poľovníka podľa toho, či mu vyhovuje jemný bod na mierenie, alebo preferuje hrubšiu zámernú osnovu. Keďže šíp klesá oveľa rýchlejšie ako guľka, dnešné mieridlá sú opatrené väčším množstvom pinov, ktoré si poľovník nastrelí na rôzne vzdialenosti (napríklad 20m, 30m a 35m). Preto je správne zmeraná vzdialenosť cieľa kriticky dôležitá, kvôli použitiu správneho pinu a tým pádom optimálneho umiestnenia zásahu. Mnohé z dnešných zameriavačov majú možnosť podsvietenia pinov na streľbu v zhoršených viditeľnostných podmienkach. Toto podsvietenie je však často až moc silné, poľovník vidí iba piny a zver nie, a preto je dobré ho stlmiť napríklad zalakovaním svetelnej diódy bielitkom.

Peep sight, alebo kisser-button?

Priezor na tetive (tzv. peep sight) je krúžok zasadený medzi vlákna tetivy a umožňujúci lukostrelcovi v kombinácii so zameriavačom dvojbodové mierenie podobne ako cieľnik a muška na puške. Existujú dva druhy priezorov, pričom prvý využíva kúsok gumy ktorý ho pri natiahnutí luku správnym spôsobom natočí k oku strelca. V porovnaní s druhým typom je však hlučnejší a rýchlejšie opotrebúva tetivu. Druhý typ je len jednoduchý krúžok zasadený do vlákien tetivy a keď je luk správne nastavený, tak sa pri každom natiahnutí k oku strelca sám správne natočí. Alternatívou k priezoru je tzv. kisser button, čo je malý gumený gorálik na tetive ktorý si strelec pri natiahnutí prikladá ku kútiku úst a tým si zabezpečuje stále rovnakú polohu hlavy pri mierení. Takýto spôsob mierenia je aj napriek mierne nižšej presnosti výhodný najmä za znížených svetelných podmienok keďže priezor na tetive odoberá značnú časť svetla ktoré dopadá na strelcove oko.

Športový vs. poľovnícky štýl mierenia

Športoví strelci používajú pomerne malý priezor na tetive, do stredu ktorého umiestňujú priamo koniec (bodku) pinu, ktorý sa na danú vzdialenosť chystajú použiť. Táto metóda je veľmi presná za ideálnych svetelných podmienok a stacionárnom cieli ktorý je úplne nehybný a jediný, keďže strelec má značne zmenšený zorný uhol aj množstvo svetla ktoré dopadá na oko. Avšak pri poľovaní sa skôr stretneme so situáciou kedy je viac kusov zveri v pohybe, alebo mení medzi sebou polohy a svetelné podmienky sú zďaleka nie ideálne. Preto je dôležité pri poľovaní používať dostatočne veľký priezor (aspoň 6mm!) a do jeho stredu centrovať celé oko zameriavača (preto je vhodné, aby bolo kruhové, najlepšie aj s flôreskujúcim krúžkom). Keď má poľovník takto zrovnané dva sústredné kruhy, použije správny pin podľa vzdialenosti a plynule potlačí spúšť na vypúšťači.